Haluamme mielellämme palkata “hyviä tyyppejä” – oletko koskaan ajatellut, että sinun näkemyksesi hyvästä tyypistä voikin olla melko lailla oma peilikuvasi? Meistä jokainen varmasti haluaa saada toimivan tiimin ja siihen ihmisiä, jotka saavat liiketoiminnan rokkaamaan ja luovat hyvää fiilistä. Olen itsekin palkannut tiimiini itseni ”peilikuvan”, koska hän heti ymmärsi, miten ajattelen. Erityisesti minua viehätti se, ettei henkilö stressaantunut, vaikka teimme asioita todella nopealla syklillä ja joskus jopa ”ryntäsimme” eteenpäin, vaikka ei ihan vielä tiedetty, mihin ollaan menossa. Sen sijaan, minun olisi todennäköisesti kannattanut rekrytoida henkilö, joka vaatisi minulta tarkempaa analyysia ja hoitaisi asiat myös loppuun saakka. Tasapaino on tärkeää: ei jäädä liian kauaksi vatuloimaan, vaan uskalletaan kokeilla ja myös myöntää, että tämä toimintamalli ei toiminutkaan.
Kaksi asiaa, mitä rekrytointi on minulle henkilökohtaisesti opettanut, kun olen palkannut ihmisiä omaan tiimiin: Ensin speksaa tarkasti, mitä ominaisuuksia tiimissä pitää vahvistaa, mitä erityisesti tulevaisuudessa tarvitaan ja etsi tämän kriteerin täyttäviä kandidaatteja. Toiseksi ota tiimi mukaan haastattelemaan – ainakin loppusuoran kandidaatit. Se on kaikkien etu. Hakijan on hyvä tutustua tuleviin kollegoihinsa ja tiimiläiset sitoutuvat aivan eri lailla uuden henkilön perehdyttämiseen, koska ovat itse päässeet vaikuttamaan tulevan kollegansa valintaan. Tämän lisäksi useampi henkilö pystyy arvioimaan henkilön soveltuvuutta yrityksen arvoihin ja toimintatapaan.
Todennäköisesti pääset parempaan lopputulokseen, kun palkkaat lisää sellaista osaamista, mitä tarvitaan tulevaisuudessa.